Pimpelmees, Parus caeruleus - profiel, broedseizoen en voedsel


In Dit Artikel:

pimpelmees

Als de winter nog niet voorbij is, zijn de eerste geluiden van de pimpelmezen al te horen. De pimpelmees wordt als relatief winterhard beschouwd, maar zowel de winter als zijn vijanden maken hun overlevingskansen moeilijk. Om deze unieke vogelsoorten hun omgeving te laten betoveren met hun zang en het kleurrijke verenkleed voor decennia of langer, moet je jezelf informeren over alles dat het waard is om te weten in het volgende. Bovendien leert u professionele tips over hoe u zich in welke situatie moet gedragen.

portret

  • Naam: Pimpelmees
  • Wetenschappelijke naam: Cyanistes caeruleus
  • Geslacht: Cyanistes
  • Voorval: bijna Europa-breed, AziĆ«, Afrika
  • Afmeting: lengte tussen 62 mm en 71 mm
  • Gewicht: tussen 11 gram en 12,1 gram
  • Gevederte: overwegend blauwgeel met accenten in wit en grijs
  • Eten: voornamelijk dieren
  • Gemiddelde leeftijd: vijf jaar

erkenning

De pimpelmees is zeer opvallend in zijn kleurrijke verenkleed en is meestal gemakkelijk te onderscheiden van andere vogels. De rug en de vleugels zijn in een staalblauw dat in de nek verandert in een "verwaterd" grijs, onderbroken door een lichtblauwe "nekband". De vleugels zijn aan de onderkant wit.
Meestal heeft het hoofd een blauwe "dop" en gaat het wit over.
Met name opvallend is de zwarte streep die van de ogen zijwaarts en horizontaal in de richting van de nek trekt. De witte wangen eindigen in het onderste deel met een zwarte kraag, gevolgd door het gele buikgebied en de gele kleur strekt zich uit tot aan de flanken. De snavel is erg kort en donkerbruin tot zwart gekleurd. De poten zijn lichtgrijs. Kortom, het vrouwtje is iets kleiner en lichter dan het mannetje.

ruien

De rui is een verandering van verenkleed en is gebruikelijk voor de meeste vogelsoorten. De natuur maakt verschillen tussen de rui van jonge exemplaren en volwassen pimpelmezen.
Jung Meise
Nadat de jonge mees zijn eerste verenkleed als nestkruk heeft gekregen, verliest hij dit in verschillende fasen. Het lichtgele verenkleed in het hoofdgebied verandert tussen half juli en eind oktober van het eerste levensjaar naar het einde van de zogenaamde jeugdmuur. Het eerste verenpak op de romp en vleugels verliest de jonge pimpelmees tot de 18e dag na het uitkomen, wanneer het uit de hand loopt. Hier krijgt het verenpak een veel herkenbare kleur, omdat het typerend is voor de blauwe mezen, maar alleen geĆÆntensiveerd in het tweede levensjaar en dan niet te onderscheiden is van de oude tieten.
volwassen
De volwassen boomijzers gaan eenmaal per jaar door een Vollmauser. Het begin wordt genoemd in het jargon "postnupial" wat zoiets betekent als "na de bruiloft plaatsvindt. Dit betekent dat alleen als het om de eerste koppeling die de eerste volledige rui plaatsvindt, die meestal in het volgende jaar na het uitkomen is gekomen het geval is. Dit wordt elk jaar, gevolgd ongeveer zes weken voor het deel Mauser van de jongens, de jaarlijkse rui. de meeste in de rui is begin noch tijdens de opfok van de jonge. de volledige Mauser strekt zich uit over een periode van gemiddeld 120 dagen, dat is een lange tijd voor vogels.

het zingen

De Cyanistes caeruleus heeft een zeer gevarieerde stem en heeft een hoge herkenningswaarde. Deze vogel begint het lied meestal met een hoge "tii-tii" en gaat dan in een vertrappelde trilling. Vooral divers is de zogenaamde Reviergesang. Tegelijkertijd zijn de pimpelmezen het ook eens met deze tot driemaal "tii-tii", die echter veel lager gezongen wordt dan bij normaal zingen.

pimpelmees


Dit wordt gevolgd door tussen de vijf en 25 korte triljoen blokken. Meestal zijn deze even lang, maar kunnen langere strofaspassages worden gebruikt, vooral in het middelste stemgedeelte. Als dit het geval is, volgen meestal kortere stanza's. Met de Reviergesang lang voordat de feitelijke paringstijd de aandacht trok.

eten

Pimpelmezen voeden zich met name tijdens het fokken, voornamelijk van dierlijke producten die ze in de natuur vinden. Van herfst tot voorjaar wijken ze ook af van plantaardig voedsel. Uw maaltijdlijst bestaat uit:
  • wormen
  • spinnen
  • Verschillende kleine insecten
  • larven
  • zaden
  • bessen
Vooral in de zoektocht naar voedsel of het eten, toont de Cyanistes caeruleus zo slim en slim. Ze tart bijvoorbeeld vaak mussen of maakt kleinere zangvogels van een voedselbron bang. Vooral in de winter, stopt het niet om de noten te stelen van de schuilplaatsen van Vlaamse gaaien, wat veel moed kost, omdat de Vlaamse gaai een van de natuurlijke roofdieren van de pimpelmezen is.

roofdieren

Zo populair als deze soort van tieten bij mensen is vanwege hun pracht van kleur en de sonore zang, worden ze ook zo graag gezien als een voedseloffer in de dierenwereld. Vooral in het eerste levensjaar verliezen veel jonge dieren hun leven.
Tot de grootste levensbedreigende gevaren behoren de volgende predatoren:
  • slechtvalk
  • parasieten
  • havik
  • katten
  • corvids
  • vlaamse gaai
Bovendien is de mens een andere bron van gevaar. In sommige regio's wordt de pimpelmees beschouwd als een echte delicatesse op de voedsellijst, terwijl hij ook vaak gericht is op menig luchtgeweer, het kleine lichaam niet kan weerstaan.

proliferatie

Eerste paring
De geslachtsrijpheid kreeg meestal blauwe mezen voordat het eerste levensjaar was voltooid. Het kan dus voorkomen dat vrouwelijke pups hun eerste eieren leggen op de leeftijd van tien maanden, wat minder het geval is. Aan de andere kant is een eerste dekking in het tweede jaar gebruikelijk. Voor de Ć©Ć©n jaar oude juveniel wordt het aantal paringen geschat op minder dan 30 procent.
paartijd
Al in het midden van januari kan de blauwharige man op veel manieren worden geobserveerd omdat ze hun interesse in titmeren aan potentiƫle concurrenten aankondigen door ze uit de buurt te drijven. Met de Reviergesang trekken ze vrouwtjes aan, die tot maart kunnen duren.
In juli kan een tweede paarseizoen plaatsvinden, wat vrij zeldzaam is.

pimpelmees


eieren
Tegen het einde van april zullen de eerste eieren in het lopende jaar worden gelegd. De meeste zijn tussen vijf en 15 eieren. Deze zijn minimaal glanzend, hebben een glad oppervlak en hebben verschillende intense roodbruine vlekken / vlekken. Bovendien, hebben een typische spindelvorm voor tieten.
Meestal wordt Ć©Ć©n ei per 24 uur gelegd.
kroost
Zodra de eieren zijn gelegd, begint het vrouwtje te broeden. Onderzoekers hebben een gemiddelde broedtijd van 26 minuten berekend. Daarna verlaat ze het nest ongeveer tien minuten en warmt ze de eieren opnieuw op. Deze tijden kunnen variƫren afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Hoe kouder het is, hoe korter de broedpauzes worden. De gemiddelde broedtijd blijft echter bestaan. Tijdens het broeden, is de blauwharige man altijd in de directe omgeving. Het houdt een oogje in het zeil voor potentiƫle gevaren in de broederij en voedt het vrouwtje tijdens het uitkomen.
incubatietijd
De gehele broedperiode is tussen 13 en 15 dagen. Daarna komen de jonge titts uit als zogenaamde nestkrukken. Dit betekent dat ze zonder veren worden geboren en dat hun ogen en gehoorgangen gesloten zijn.
Young ontwikkeling Bird
Als het nageslacht is uitgekomen, vordert de eerste ontwikkeling vrij snel:
  • Na ongeveer een week groeit het eerste deel van het verenkleed
  • Tegelijkertijd openen de ogen en de gehoorgangen zich
  • Dit wordt snel gevolgd door de "voedselschreeuw" van de nestkrukken
  • Mannen nemen nu ook de voeding over
  • Vanaf de achtste dag voeden beide ouders hetzelfde bedrag
  • Grootste feedvereiste tussen de 11e en 15e dag
  • Het verenpak voltooit zichzelf tot de 18e dag
  • Het verlaten van het nest: tussen de 18e en de 22e dag
Als de man nog een andere kroost van een andere vrouw heeft, schakelt hij meestal tussen de broedplaatsen. Dienovereenkomstig wordt zijn verblijfsduur verminderd op de respectieve locaties, of de voederovername van de jongens.

nest

Als de man zijn territorium heeft gevonden om naar zijn parende partner te zoeken, zo gluurt hij naar de omgeving voor een geschikte nestplaats. Hiervoor concentreert hij zich op alle soorten grotten die te vinden zijn in bomen en muren. Niet zelden nemen ze ook grotten over die eerder werden gebruikt door spechten, die niet worden gebruikt. Pimpelmezen zijn ook welkom in door de mens gemaakte nestkasten. Eenmaal gepaard leidt het mannetje het vrouwtje naar de broedplaats.
Hier ontwerpt alleen het vrouwtje het nest. Dit vereist grassprieten, mos, kleine twijgen en dierenhaar en veren. De bouwperiode duurt meestal langer dan twee dagen. Als er een gevaar is, wordt er naar een nieuwe nestlocatie gezocht, zodat de periode langer dan 14 dagen kan duren, totdat een nest op een veilige plaats gereed is voor het broed. Een speciaal kenmerk is de vorming van het nest.
Bij de constructie wordt hier minder rekening mee gehouden, maar het vrouwtje legt zich neer op de bovenste laag en drukt en duwt heen en weer totdat ze het interieur ruim naar buiten heeft geduwd. Dit zorgt voor een kleine eentonigheid waarin de eieren diep in het nest liggen en er niet uit kunnen vallen.
TIP: Mocht er een ei uitvallen, doe het dan voorzichtig terug in het nest. Je moet echter wachten tot het vrouwtje het broedsel onderbreekt en niet ziet dat je het nest nadert.

overwintering

De blauwe mezen is een van de trekkende en staande vogels. Dit betekent dat een deel naar het zuiden gaat als de herfst nadert, terwijl andere in Midden-Europa blijven. Van het koude noorden, deze soort van tieten vindt zijn weg overwegend naar de warme Middellandse Zee in september. Degenen die in Midden-Europa blijven, bereiden de ijzige temperaturen op de best mogelijke manier voor.De pimpelmezen vertrouwen echter op de hulp van mensen, vooral tijdens besneeuwde landschappen. Hoewel dit uitgebreid is, overleeft niet elke vogel de winterperiode.
winter quarters
Vogels zoals de caeruleus Cyanistes hebben een hogere lichaamstemperatuur dan zoogdieren bij 39 tot 40 graden Celsius. Dit betekent dat ze ook sneller bevriezen, daarom zouden ze de winter niet overleven op plaatsen met wind en koude, zoals op een tak. Het opmerkelijke aan hen is dat ze nog steeds niet op zoek zijn naar een geschikt winterverblijf. Seksueel volwassen en parende pimpelmezen zitten al in de val van hun paringgebied en de mannetjes zoeken naar de optimale broedholte.

pimpelmees


Niet zelden hebben ze al een paringspartner aan hun zijde, waarmee het mannetje bij het begin van de winter tot rust komt. Ze klampen zich aan elkaar vast en verwarmen elkaar. Omdat niet al deze vogelsoorten broedplaatsen hebben gevonden voor het begin van de winter of geen paringspartner hebben, is de kans op bevriezing extreem hoog. Om deze reden zijn nesthulpmiddelen in de winter van essentieel belang om deze exemplaren te voorzien van een beschermde overwinteringsplaats.
TIP: Als u uw permanente nestkast halverwege de herfst niet hebt schoongemaakt, breng hem dan niet onder uw aandacht. De kleine blauwe vogels leven alleen in natuurlijke verblijven en schoonmakers of volledig schone nestkasten zijn niet geliefd bij overwintering.
lichaamsfuncties
Vanwege de hoge lichaamstemperatuur heeft koude echt invloed op het lichaam en zijn functie. Kortom, dit leidt tot overmatig energieverbruik. Om dit in ieder geval in de benadering een beetje of niet hoger te laten zijn, gedragen deze zangvogels zich relatief rustig in de koude wintermaanden. Ze verlaten hun verblijf meestal alleen om naar voedsel te zoeken, zonder welke ze niet met elkaar overweg kunnen, omdat de lichaamsfuncties dan niet kunnen worden gehandhaafd. Alleen geschikt voedsel leidt hen opnieuw de verloren energie. De voedselvoorziening in de winter is echter aanzienlijk beperkt.
wintervoeding
Om het energieverbruik zo goed mogelijk in evenwicht te houden met koude temperaturen, is een vetrijk dieet van groot belang voor de blauwe mees. Dit wordt meestal niet in het wild aangetroffen en daarom is het afhankelijk van kunstmatige voedselaanbiedingen in de vorm van bijvoorbeeld speciale dumplings. Hoewel het in de winter verschillende bessen of zaailingen kan vinden, brengen ze weinig of geen energie naar het lichaam.
TIP: Koop geen dumplings die in een plastic net zijn gehangen. Hier kunnen de vogels erin verstrikt raken en in het ergste geval zwaar gewond raken. Beter is een speciale voedseldispenser of voerbox, als je een knoedel kunt verkruimelen als dat nodig is.
conclusie
Tieten behoren tot de zangvogels met de meest onderscheidende en sonore vocalen. Bovendien zijn ze leuk om naar te kijken vanwege hun intense kleur en het harmonieuze spel van kleuren tussen geel en blauw. Ze verrijken de natuur op een prachtige manier. Elk jaar sterven er ontelbare mensen. Het minste doe het na de leeftijd van twee jaar omdat ze ten prooi vallen aan hun vijanden, ziek worden of de winter niet overleven. Met uw hulp kan het risico op overlijden worden verminderd en kunnen de koolmezen betere leefomstandigheden worden geboden, vooral met betrekking tot nestbroedbijeenkomsten.

Verzorging: .

Ā© 2019 Garden-Landscape.com. Alle Rechten Voorbehouden. Bij Het KopiĆ«ren Van Materialen - De Reverse Link Is Vereist | Sitemap