Hazelmuis


In Dit Artikel:

algemeen

De slaapmuizen (Glis glis), samen met de tuinmuis, de slaapmuis en de zeldzame boommuis behoren tot de familie van de rachis (Gliridae). Het nachtelijke knaagdier wordt vaak verward met een eekhoorn vanwege zijn vorm en grote ogen, hoewel het veel kleiner is en afgeronde oren heeft. De slaapmuizen zijn wijdverspreid in laaggebergte gebieden, meer zelden in de Noordwest-Duitse laaglanden. Hij wordt niet vaak gezien door mensen, omdat hij alleen actief is in de schemering en het grootste deel van het jaar slaapt, namelijk de winter.

verschijning

In de familie van de Bilche is de slaapmuizen het bekendste en grootste dier. Hij is ongeveer negen jaar oud en kan een lichaamslengte bereiken van bijna 20 centimeter. Voeg daar zijn bossige, 15 centimeter lange staart aan toe. De slaapmuis wordt 80 tot 160 gram zwaar. Met zijn grijze tot grijsbruine vacht en de duidelijk contrasterend lichte buik - samen een goede camouflage - is hij nauwelijks te zien op takken of in boomholten van Buchen.

Met zijn uitstekende grote zwarte ogen ziet de slaapmuis nog steeds goed bij weinig licht. In absolute duisternis helpen zijn snorharen, tot zes centimeter lang, hem zijn weg te vinden. Dit wordt ondersteund door zijn vier harige, zogenaamde "Tasthügel" op het gezicht en de kin. Hij heeft ook een heel goed oor.
De slaapmuizen zijn een zeer goede klimmer. Zijn puntige klauwen en tongzolen, die werken als uitlopers, helpen hem om zelfs op verticale oppervlakken te klimmen en in boomtoppen te reiken - tot dan zijn zijn jachtgebieden voldoende. Bilche gebruikt een hele reeks geluiden om met elkaar te communiceren: piepen, fluiten, fluiten tot kiespijn.

leefgebied

Als habitat, geven de langlapers de voorkeur aan grote gemengde bossen met oude eiken en beuken, van wiens vruchten ze zich voeden. Een groot deel van het dode hout in de bossen is geschikt voor hen, omdat ze genoeg nissen en grotten vinden, waar ze kunnen kruipen. Soms leven ze ook in schuren, tuinhuisjes of verlaten zolders met verstopte grotten.

Noodactieve slaapmuis

De slaapmuis is nachtelijk. Zijn grote ogen en handig haar helpen hem om zich te oriënteren

eten

Kevers, eikels, knoppen, blaffen en vette noten staan ​​op het menu van de dormouse. De dieren zijn jagers en eten ook insecten, slakken en vogeleieren en soms kleine jongen.

winterslaap

De slaapmuis is een absolute late vogelgriep - hij brengt de hele wintermaanden in diepe slaap door. Bovendien eet hij tot de late zomer Winter Speck en verdubbelt zijn lichaamsgewicht om van oktober tot mei zonder voedsel te overleven. Aan het begin van de herfst zorgen de dieren voor de winterkwartieren. Ze nestelen in boom- of rotsholen nesten van mos, grassen en varens. Naast verborgen nissen en lege nestkasten kunnen ook gaten en stapels gevallen bladeren worden gebruikt. Het merendeel van de tijd graven de dieren zich in om zichzelf tegen vorst te beschermen. In de kleine (aarde) grot neemt de dormouse een bolvormige houding in om de warmtestraling zo veel mogelijk te verminderen. Zijn activiteit gaat terug tot het minimum: hij heeft nog steeds een lichaamstemperatuur van vijf graden Celsius en in plaats van de gebruikelijke 300 slagen per minuut tikt zijn hart slechts ongeveer tien keer per minuut. Als gevolg daarvan kan hij het met de kleine toevoer van zuurstof in de grot redden. Eind april / begin mei wordt hij wakker na een korte warming-up en herstelfase na maximaal acht maanden na de winterslaap.

Slaapmuis in de Benjeshecke

Opgekruld als een bal, overwintert de slaapmuis. Acht maanden lang vertrouwt hij op zijn reserves van de lente en de zomer

Paring en nakomelingen

Na het ontwaken in de late lente, begint het paarseizoen. Het paargedrag van de wetenschap is nog steeds een mysterie, omdat de mannetjes "al" in het voorjaar weten of er in de herfst voldoende voedsel zal zijn, vooral beukenootjes. Hun vruchtbaarheid hangt ervan af. Hoe precies deze "toekomstgerichte controle" werkt, kon tot nu toe niet worden opgehelderd. Na ongeveer 30 dagen van de zwangerschap werpen de slaapmuizen tussen begin augustus en half september twee tot zeven blinde jongens die hun ogen na 21 tot 32 dagen openen en onmiddellijk beginnen te eten voor de komende winterslaap.

roofdieren

Onder de natuurlijke roofdieren van de slaapmuizen zijn marters, grotere uilen en huiskatten.

Slaapmuis in de tuin

Zevenslapertjes kunnen onbeminde gasten op zolders zijn, omdat ze daar luid de aandacht trekken en aan kabels, isolatie en andere apparaten knagen - er zijn tenslotte knaagdieren.De dieren behoren tot de beschermde soort en moeten worden getolereerd. Tuinen die de voorkeur genieten van nachtdieren omvatten eiken en beuken, fruit- en walnootbomen en bessenstruiken. Daarnaast houden de dieren van goed beschermde overdagse schuilplaatsen zoals boomholten en nestkasten, droge en koele winterkwartieren (holen of gereedschapsschuurtjes) en een gevarieerde voedselvoorziening.
Tuinen die grenzen aan een bosachtig loofbos zijn het best geschikt. Als er een gedoogd huisdier op het hok ligt, moet je wachten tot mei / juni / juli om op te ruimen en te renoveren als de dieren niet langer in slaapstand gaan. Slibmogelijkheden voor de dieren moeten worden gelaten. Als u uw tuin wilt verbouwen, is het belangrijk om kleinschalige en gestructureerde gebieden te behouden, evenals struiken en heggen voor de slaapmuizen, zodat er voldoende onderdakmogelijkheden en voldoende voedselresten zijn.

Slaapmuis in een muurkolom

Beschermd in de muur gespleten, voelt de slaapmuis het meest comfortabel

Day Seven Sleepers'

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben de dieren niets te maken met de heerschappij van de boer voor Dormouse Day. Omdat deze dag teruggaat naar een legende, nadat de zeven vervolgde christenen in opdracht van de Romeinse keizer Decius in 251 n.Chr. In Efeze ommuurd waren geweest in een berggrot, in slaap vielen en na 195 jaar weer werden gewekt.

Verzorging: Hazelmuis - Natuurmonumenten 2014.

© 2019 Garden-Landscape.com. Alle Rechten Voorbehouden. Bij Het Kopiëren Van Materialen - De Reverse Link Is Vereist | Sitemap