De vos: Predator met een sociale inslag


In Dit Artikel:

De vos staat bekend als een meesterdief. Minder gebruikelijk is dat de kleine roofdier een sociaal gezinsleven leidt en zich flexibel kan aanpassen aan verschillende levensomstandigheden.

Volwassen vos

Met geprikkelde oren lokaliseert de vos de stilste geluiden van zijn omgeving. Zijn reukvermogen is vele malen fijner dan dat van de mens. Zijn kattenogen zijn gespecialiseerd in jagen in het donker

Sommige dieren zijn als impopulaire mensen: ze worden voorafgegaan door een twijfelachtige reputatie. De Red Fox, de Midden-Europese vertegenwoordiger van de vossen, zou een sluwe en verraderlijke eenling zijn. De reden hiervoor wordt verondersteld te zijn op jacht gedrag: The Robber is meestal alleen, ook op de weg 's nachts en soms krijgt zelfs boerderijdieren, zoals kippen en ganzen. Tijdens de jacht helpen zijn fijne zintuigen hem goed verborgen prooien te vinden. Langzaam steelt hij zijn slachtoffer zachtjes om hem uiteindelijk te raken met de zogenaamde muissprong van bovenaf. Dit is zeer vergelijkbaar met de jacht op techniek van de kat - en dat, hoewel de vos nauw verwant is aan de hond, zal naar verwachting door biologen zelfs hetzelfde dier familie. In tegenstelling tot honden kunnen vossen echter gedeeltelijk hun klauwen voeden en zien hun ogen nog steeds bewegingen, zelfs in het zwakste licht in het nachtelijke bos.

Vos met patrijs

De vos is allesetend. Op zijn menu staan ​​muizen, patrijzen, konijnen, maar ook vegetarische voedingsmiddelen zoals bosbessen of braambessen

Onbeperkt avondeten van de rode overvaller zijn muizen die hij het hele jaar door kan vangen. Maar het wilde dier is flexibel: afhankelijk van de voedselvoorziening eet hij konijnen, eenden of regenwormen. Voor grotere prooien, zoals haas of patrijs, scheurt hij vooral jonge en verzwakte oude dieren. Hij stopt ook niet bij aas of menselijk afval. Fruit zoals kersen, pruimen, bosbessen en blauwe bessen ronden het menu af, met zoetigheid die duidelijk de voorkeur heeft boven zuur.
Als er meer voedsel is dan de vos kan eten, houdt hij ervan om voorraden in te slaan. Daartoe graaft hij een ondiep gat in het voedsel en de aarde bedekken en gebladerte erboven, waardoor het verbergen niet duidelijk op het eerste gezicht. Maar de benodigdheden zijn niet genoeg voor overwintering.

De vos als een familielid

fox cub

Vossen houden geen winterslaap noch winterslaap, ze zijn ook zeer actief in het koude seizoen, als de paartijd valt op de maanden januari en februari. De mannetjes brengen vervolgens weken door na de vrouwtjes en moeten zorgen voor de paar dagen waarin ze vruchtbaar zijn. Trouwens, vossen zijn vaak monogaam, dus ze paren een levenlang met dezelfde partner.
Vrouwtjes, ook bekend als mannetjes, krijgen gewoonlijk na vier tot zestig dagen zwangerschap vier tot zes nakomelingen. Omdat de paartijd beperkt is tot januari en februari, valt de geboortedatum meestal in maart en april. Aanvankelijk zijn de pups volledig blind en verlaten ze het beschermde gebouw niet. Na ongeveer 14 dagen openen ze hun ogen voor de eerste keer en na vier weken wordt hun bruin-grijze vacht bleek rood. Op het menu staat aanvankelijk alleen moedermelk, later komen er verschillende prooidieren en fruit bij. Zelfs wanneer ze de jongens opvoeden, presenteren ze zichzelf als een sociaal familiedier. Vooral als het nageslacht klein is, zorgt de vader regelmatig voor vers voedsel en bewaakt hij de constructie. Hij wordt vaak gesteund door jonge vrouwen van het nest van vorig jaar, die hun eigen gezin nog niet hebben gesticht en bij hun ouders zijn gebleven. In het najaar van hun eerste levensjaar verlaten jonge mannen echter hun ouderlijk grondgebied om hun eigen territorium te zoeken.

Dit is hoe vossen praten

Vooral waar vossen ongestoord kunnen leven, vormen ze stabiele gezinsgroepen. Deze vallen echter uiteen, waar ze onder de druk van de menselijke jacht staan. Door de hoge sterfte zijn langetermijnbanden tussen twee moederdieren onwaarschijnlijk.

De communicatie tussen vossen is heel gevarieerd: jonge dieren jammeren en zeuren jammerlijk als ze honger hebben. Aan de andere kant, ze krijsen in een riff-raff. Volwassen dieren, vooral tijdens het paarseizoen, kunnen hees, hondenachtig geblaf over lange afstanden horen. Bovendien klinkt gegrom en geratel in argumenten. Zodra het gevaar op de loer ligt, waarschuwen de ouders hun jongens met schelle, heldere kreten.
Als een woning, het wild dier graaft wijd verspreid Erdhöhlen met verschillende vluchtroutes. Ze zijn vergelijkbaar met Brockenborings en af ​​en toe dassen en vossen bewonen grote oude grot systemen aan elkaar, zonder dat in de weg te krijgen - de wapenstilstand wordt aldus behouden. Als een kwekerij, maar niet alleen aardbevingen komen in vraag. Spleten of holtes onder boomwortels of stapels hout bieden voldoende bescherming.

Fox in de tuin

Op zoek naar een prooi of een schuilplaats, komen vossen ook graag naar steden.Hier vindt u genoeg voedsel in de vuilnis en beschutting in parken of tuinen

Hoe aanpasbaar de rode vos is een bijzonder erkent de uitbreiding van zijn habitat: Hij hangt uit vrijwel het gehele noordelijk halfrond - van gebieden ten noorden van de poolcirkel op de Middellandse Zee tot tropische gebieden in Vietnam. In Australië werd hij blootgesteld aan ongeveer 150 jaar geleden en is er zo'n grote mate dat hij een gevaar voor de verschillende slow buideldieren werd en wordt nu intensief gejaagd. In Midden-Europa is het probleem minder, omdat het roofdier te maken heeft met een veel snellere prooi. Aas en verzwakte zieke dieren vormen een groot deel van het voedsel. Op deze manier isoleert de vos incidenteel een mogelijke epidemische kudde en probeert hij eerlijk zijn slechte reputatie te verbeteren.

Verzorging: Is Monogamy Natural? Sex Addiction? Sex Strike? (The Point).

© 2019 Garden-Landscape.com. Alle Rechten Voorbehouden. Bij Het Kopiëren Van Materialen - De Reverse Link Is Vereist | Sitemap