Grote bonte specht, specht: Gezocht poster-, voedsel- en broedseizoen


In Dit Artikel:

Grote bonte specht, specht: Gezocht poster-, voedsel- en broedseizoen: poster

De meeste vogels genieten van ons met hun prachtige getjilp. De specht danst een beetje uit de rij. Hij drumt onvermoeibaar tegen boomstammen. Iedereen heeft zijn tromgeroffel gehoord en het duidelijk herkend. Maar hoe ziet deze vogel eruit? Hoe leeft hij? En wat wil hij nog meer, behalve dat hij met zijn snavel nieuwe gaten in de bomen knalt?

Gezocht poster Grote bonte specht

De grote bonte specht is een inheemse vogel, die het hele jaar door in het bos leeft in dit land. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk. Zijn verenkleed is niet echt kleurrijk met slechts drie verschillende kleuren, maar kleurrijker dan de meeste andere inheemse vogels. Op sommige plaatsen wordt hij ook wel een boomhakker genoemd.
  • Wetenschappelijke naam: Dendrocopos major
  • Familie: spechten
  • Onderkant van het lichaam: grijsachtig wit
  • Bovenkant: zwart, met witte vlekken op de schouder
  • Rode nekvlek bij mannen
  • Hoofd: opvallend, in zwart en wit, jonge vogels met rode dop
  • Talons: spits en gebogen
  • Lichaamslengte: ongeveer 23 cm
  • Gewicht: 60 - 90 gram
  • Levensduur: ongeveer 10 jaar
Let op: De grote bonte specht werd uitgeroepen tot vogel van het jaar in 1997. Zijn keuze was representatief voor alle dieren die in die tijd leden aan het verval van bijna natuurlijke bossen.

Habitat van de grote spechten

De spechten zijn zeer aanpasbare vogels, dus hun leefgebied is groot. Met uitzondering van Australiƫ en de zeer koude regio's van de aarde zijn ze overal thuis. Mits er bomen groeien. In onze streken wordt het vaak gevonden in dichte gemengde en loofbossen. Maar zelfs lichte parken kunnen hem uitnodigen, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De grote bonte specht geeft de voorkeur aan gebieden waarin hij veel oud en dood hout vindt. Dit is ideaal voor zijn drumwerk. Waar dergelijk hout is, vindt hij het prettig om te settelen. Dan kan het een park of zelfs een moestuin stil maken.

Tuin als een habitat

Grote Bonte Specht - Specht - Mus

Het is goed mogelijk dat een grote bonte specht zich comfortabel voelt in een tuin en hem als zijn habitat kiest. Als zijn normale drumwerk je geen hoofdpijn bezorgt, kun je specifiek die vogel aantrekken. Bied hem gewoon ideale levensomstandigheden aan. De kans is dan groot dat de sporadische bezoeker permanent zal blijven.
  • Verwijder geen dode takken onmiddellijk
  • dit gebruikt de grote bonte specht voor de constructie van grotten
  • Gebruik indien mogelijk geen pesticiden in de tuin
  • Zorg voor geschikt voedsel in de winter
  • bijv. Meisenknƶdel, pinda's of zonnebloempitten
  • het opgehangen voedsel mag niet vrijuit schommelen
  • een boomstam gewreven met kokosolie trekt hem aan
Als je de grote bonte specht hebt aangetrokken, kun je nu zijn fascinerende spektakel volgen.
Tip: De grote bonte specht is echter ook een fijnproever, die graag knabbelt op kersen en aardbeien. Bescherm dergelijke vruchten het best met een geschikt net.

Voedsel van de bonte specht

De Grote Bonte Specht heeft een gevarieerd dieet, dus hij zal nooit lang honger lijden. Hij is geen voedselduivel en maakt helemaal geen onderscheid tussen dierlijk en plantaardig voedsel. Wat wordt gegeten, is wat momenteel beschikbaar is.
  • bijna continu: larven en insecten
  • af en toe ook eieren en jonge vogels
  • In de winter voornamelijk bessen, kegels, zaden en noten
  • bovendien groentesap in de lente
De insecten en larven worden rechtstreeks uit het bos geplukt door de grote bonte specht. Daarin hamerde hij eerst een gat met zijn bek. Dan haalt hij het slachtoffer met zijn tong uit het gat. Dit werkt goed omdat zijn tong weerhaken heeft en tot vier centimeter lang is. Het puntje van de tong is ook bedekt met een plakkerig slijm en lijkt op een harpoen.
Let op: Wist je dat de grote bonte specht een zogenaamde spechtsmeister bouwt? Als hij geen geschikte boomgranaat vindt, slaat hij met zijn snavel een gat in een tak. Daarin klemt hij kevers met harde schil om ze gemakkelijker te kunnen eten. De smederij is ook handig voor het kraken van noten.

Het drummen

Het typische dreunen van spechten is te wijten aan het gelijkmatig en snel slaan van zijn snavel op hout. Keer op keer hamerde hij ongeveer twee seconden 10-15 keer op het hout. Het "drummen" gebruikt hem op verschillende manieren.
  • om grotten te bouwen
  • voor het uitzetten van het gebied
  • voor communicatie, als een soort taal
  • om een ā€‹ā€‹vrouw aan te trekken
Hoewel hij het hout verschillende keren met volle kracht raakt, veroorzaken deze effecten geen gezoem. Hij heeft zoiets als een geluiddempersysteem. Zijn hoofd en bek zijn niet vast verbonden maar springen naar beneden. Dikke benige envelop van de hersenen evenals kraakbeenversterkingen zijn verdere beschermende mechanismen. En hij neemt natuurlijk altijd een pauze en maakt het werk gemakkelijker door zacht of verrot hout te bewerken.
Let op: De specht drumt eerder dan hij zingt. Wanneer hij echter gevaar voelt, maakt hij een luide 'kix' van zichzelf.

Vlieg- en klimkunsten

Grote bonte specht - specht

Als de grote bonte specht niet trommelt en in plaats daarvan zijn vleugels hanteert, kun je hem observeren in zijn typische golfvlucht. Hij slaat een paar keer krachtig op zijn vleugels en volgt dan een glijdende pauze. Op de grond beweegt hij zich door schokkerige sprongen, die nogal ongemakkelijk lijken. Lopen lijkt zijn zaak niet te zijn, maar de grote bonte specht is een bijzonder goede klimmer. Dat is wat hij moet zijn, om duurzaam in zijn grotten te kunnen leven. Terwijl hij met zijn snavel op een tak bonkt, heeft hij een stevige basis nodig, twee van zijn lichaamsdelen helpen hem hierbij: de staart en de tenen. Twee tenen wijzen naar voren en twee naar achteren. Met de gebogen klauwen kan hij de schors goed vasthouden. Met de sterke staart, die ook wel een steunstaart wordt genoemd, kan deze worden ondersteund op de romp en zo nog meer stabiliteit bereiken.

De broedgrot

De grote bonte specht bouwt geen nesten. Hij is een vogel die in grotten zit te broeden. Hij deelt dit met zijn andere familieleden die hier wonen.
  • hij maakt zijn eigen grot
  • Hij werkt meestal tegelijkertijd aan meerdere grotten
  • beslis dan een die hij voltooit
  • zacht hout heeft de voorkeur
  • net zoals rotte bomen
  • De constructie duurt ongeveer twee weken
Let op: In de buurt van woongebieden kunnen spotted spechten ook schade aanrichten als ze kiezen voor thermische isolatie van gebouwen als de plaats van grotten.

Het broedseizoen

Het werkelijke broedseizoen hangt af van waar hij woont. De hoogte en de bijbehorende klimatologische omstandigheden bepalen de tijd aanzienlijk.
  • In het voorjaar gaat hij op zoek naar geschikte broedplaatsen
  • in laaglanden al vanaf eind maart
  • na de bouw van de grot, ongeveer half april, begint de ovipositie
  • op grote hoogte begint het broedseizoen ongeveer een maand later
Hoewel de grote bonte specht zulke grotten zo ijverig kan bouwen, blijft hij meestal slechts Ć©Ć©n broed per jaar bij hem.
  • er worden vier tot zeven eieren gelegd
  • incubatie duurt tien tot 13 dagen
  • Vanaf de leeftijd van ongeveer 18 dagen worden jonge vogels waargenomen in het vlieggat
  • Na nog eens 2-5 dagen vliegen ze weg
  • de ouders krijgen echter nog eens 8-10 dagen te eten
Let op: Jonge vogels zijn goed te herkennen aan de rode kruin op het hoofd. Later blijft alleen een rode streep op de achterkant van het hoofd achter.

Het gevaar van de bonte specht

Gelukkig is de grote bonte specht niet een van de bedreigde vogelsoorten. Het enorme aanpassingsvermogen heeft verschillende habitats geopend. Alleen al in Duitsland werden soms tot 500.000 broedparen geteld. Niettemin is het belangrijk om te weten wat het voor de grote bonte specht moeilijk maakt om zo wijdverspreid te blijven. Zijn natuurlijke vijanden zijn roofvogels, raven en martelaars. Maar mensen grijpen ook negatief in hun habitat in. Als bijvoorbeeld dood hout direct en volledig uit bossen wordt verwijderd. Dit is echter belangrijk voor de grote bonte specht. Evenzo kan het overdreven zorgeloze gebruik van pesticiden deze prachtige drummer vervangen.

Verwanten van de specht familie

In de bossen is de grote bonte specht de thuisbasis van verschillende familieleden, waaronder de groene specht, grijze specht en de zwarte specht. Zoals gebruikelijk bij verwantschap zijn er veel overeenkomsten tussen deze inheemse spechtensoorten. Maar er zijn ook enkele verschillen.
groene Specht

Green Woodpecker - Woodpecker

Hij is olijfgroen met rode tekening op zijn hoofd. In tegenstelling tot de bonte specht, zoekt hij meestal naar voedsel op de grond. Mierennesten zijn zijn favoriete sites. Hij laat zijn onmiskenbare reputatie vrij vaak klinken.
Grauspecht
Zijn hoofdtekening onderscheidt hem goed van de groene specht. Terwijl de man een rode voorhoek heeft, is de vrouw op dit punt behoorlijk grijs. Ze zoeken hun voedsel op de grond, net als groene spechten. In tegenstelling tot deze drummen ze veel vaker.
zwarte Specht

Black Woodpecker - Woodpecker

Deze soort specht is de grootste van Europa. Hij is gemakkelijk herkenbaar aan zijn kleur van het verenkleed. In tegenstelling tot de andere spechten, is zijn vlucht niet golvend. Hij beweegt nogal onhandig door de lucht en maakt luide geluiden.
Tip: De roepingen van de spechten verschillen van elkaar. Als je nieuwsgierig bent, kun je audiofragmenten zoeken en beluisteren op internet.

Verzorging: .

Ā© 2019 Garden-Landscape.com. Alle Rechten Voorbehouden. Bij Het KopiĆ«ren Van Materialen - De Reverse Link Is Vereist | Sitemap