Produceer lavendelolie: behoud de geur van het zuiden


In Dit Artikel:

De geur van lavendel is al eeuwenlang een van de meest populaire en bekendste plantaardige smaken ter wereld. Reeds in de oudheid werden lavendelolie en ook de bloemen van de halfstruik gewaardeerd als bad- en cosmetische additieven, evenals voor medische doeleinden. De naam lavendel komt niet van het Latijnse woord voor "was" (lavare). Het is maar al te graag dat de lavendelgeur behouden blijft, en daarmee de geur van de zomer, voor de rest van het jaar. In de vorm van lavendelolie wordt de fijne geur nog steeds veel gebruikt in voedsel en cosmetische producten. We laten je zien hoe je zelf een fijne aroma-olie maakt met lavendel.

LavendelstrƤuƟchen

Lavendel is een van de meest populaire geur- en medicinale planten

Lavendelolie: betoverend en ontspannend

Met meer dan 280 ingrediƫnten is echte lavendelolie een zeer waardevol product. Het lavendelaroma is bewezen door de aanwezige geursteen-linalylacetaat op ons lichaam, een kalmerende, stressverminderende en vitaliserende werking. Hoe hoger het aandeel van deze speciale ester, hoe hoger de kwaliteit van lavendelolie. Met 52 procent estergehalte wordt de lavendelolie "Baremme" als de beste op de markt beschouwd. De goedkopere lavandinolie bevat nog steeds 30 procent linalylacetaat. De essentiƫle oliƫn in de lavendelolie hebben een regulerend effect op het limbisch systeem en zorgen voor ontspanning en welzijn daar. Negatieve gedachten worden gemakkelijker weggenomen en het wordt gemakkelijker om tot rust te komen. Lavendel was ook bekend door de oude Romeinen als een afrodisiacum. Lavendelgeur zou ook moeten helpen om muggen en katten in een aromalamp te doden of te laten afdruipen.

gebied van de lavendel

Lavendelveld: lavendelolie wordt geproduceerd van de Intermedia-lavendel 'Grosso'

Echte lavendelolie

Niet alle soorten lavendel zijn geschikt voor de productie van echte lavendelolie. Bij voorkeur is het zeer geurig, winstgevende Lavandula angustifolia (Lavandula angustifolia, Frankrijk) of spijklavendel (speik lavendel, Spanje), of de kruispunten - de zogenaamde Intermedia variƫteiten (Lavandula x intermedia) - wordt gebruikt voor oliewinning. De exacte soorten en variƫteiten selectie varieert afhankelijk van de groeiende regio en het gebruik, het nemen van olie uit intermedia lavendel, lavandin de zogenaamde, en de piek olie die uit de speik lavendel wordt beschouwd als inferieur aan die van de echte lavendel te zijn. De lavendel wordt vroeg in de ochtend geoogst wanneer de geur het meest intens is. Omdat de concentratie van de aroma's in de bloem het hoogst is, worden uitsluitend lavendelbloemen gebruikt om de zuivere lavendelolie te produceren. Om echte, medisch effectieve lavendelolie te krijgen, moeten de oliƫn in de lavendel in een complex proces met stoom worden gedistilleerd. In een destillatiekolf worden de lavendelbloemen verwarmd in water, zodat de ingrediƫnten oplossen. Het resulterende water-olie mengsel verdampt en migreert via een gekoelde buis in een verzamelcontainer. Omdat de lavendelolie niet in water oplosbaar is, drijft deze in het carter na afkoeling op het water en wordt voorzichtig verwijderd. De opbrengst is laag: per liter pure lavendelolie heb je 20 tot 40 kilo lavendel nodig, van wilde lavendel tot zelfs vier keer zoveel. Overeenkomstig kostbaar en duur is zuivere lavendelolie.
Helaas is het zelf maken van lavendelolie om verschillende redenen geen optie: ten eerste is het moeilijk om de grote hoeveelheid lavendelbloemen van hoge kwaliteit te krijgen die nodig zijn voor de destillatie. Daarnaast heeft u behoefte aan grotere hoeveelheden dure destillatieapparatuur, omdat deze ook wordt gebruikt voor de productie van alcohol met hoog percentage. Echte lavendelolie moet daarom beter worden gekocht in winkels of in de apotheek.

Mobiele lavendelolie-distilleerderij

Mobiele lavendelolie-distilleerderij

Eigengemaakte lavendelolie

Maar er is een alternatief voor de echte lavendelolie - het is ook makkelijk te maken en geschikt voor thuisgebruik als een bad of massage olie in de meeste gevallen: Bij sommige verse lavendel en een hoge kwaliteit inheemse bakolie kunt u gemakkelijk te maken met lavendel op smaak gebrachte olie zelf. Om dit te doen, een eetlepel verse of gedroogde, licht geraspte lavendel in een afsluitbare glazen pot en vul deze met 200 milliliter distel, amandel of olijfolie. Het is het beste om een ā€‹ā€‹geurloze olie te gebruiken om het aroma van lavendel naar voren te brengen. Zonnebloemolie wordt echter niet aanbevolen, omdat het snel ranzig wordt. Het mengsel laat men ongeveer zes tot acht weken trekken. Schud de pot elke paar dagen krachtig om de etherische oliĆ«n goed uit de bloemen en in de olie te laten oplossen.Giet de gearomatiseerde olie tot slot door een fijne zeef of doek in een donkere, goed afsluitbare glazen fles - de zelfgemaakte lavendelolie is klaar. Maak altijd binnen een half jaar zoveel olie als je verbruikt en bewaar het zo koud en donker mogelijk om te voorkomen dat het ranzig wordt. Tip: goed gedroogde lavendelbloemen kunnen maandenlang in een afsluitbaar glas worden bewaard in een donkere en koele ruimte zonder een significante smaak te verliezen. Met deze bloemen kunt u dan zelfs in de winter nog nieuwe lavendelolie produceren.

Zelfgemaakte olie met lavendel

Zelfgemaakte olie met lavendel

Waarom lavendelolie gebruiken?

Naast de klassieke toepassingsgebieden als parfum en parfum, is lavendelolie een veelzijdig middel in de aromatherapie. Speciaal voor slaapproblemen en hoofdpijn wordt lavendelolie gebruikt als kamergeur of -editie. Voor een ontspannend geurende kompres, dompel een kleine doek in koud water en besprenkel twee druppels lavendel en vier druppels pepermuntolie erop. Leg vervolgens de doek op je voorhoofd en adem diep. Een paar druppels lavendelolie op het kussen of een warm bad met lavendel-additief helpen om in slaap te vallen. Met zijn verkoelende, antiseptische werking kan het ook worden gebruikt voor insectenbeten en milde zonnebrand. Dep het gewoon met een schone doek op het getroffen huis.
In de keuken kunt u lavendelolie gebruiken voor het op smaak brengen van eten en drinken. Maar pas op: etherische oliƫn kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken bij astmapatiƫnten, mensen met allergieƫn en mensen met een beperkte longfunctie. Zelfs baby's mogen niet in direct contact komen met etherische oliƫn.

Verzorging: .

Ā© 2019 Garden-Landscape.com. Alle Rechten Voorbehouden. Bij Het KopiĆ«ren Van Materialen - De Reverse Link Is Vereist | Sitemap