Van edelherten, damherten en herten


In Dit Artikel:

Van edelherten, damherten en herten: herten

De edelhert is een van de grootste wilde dieren in Centraal-Europa. Oorspronkelijk was het een inwoner van open en halfopen landschappen, het edelhert is nu bijna uitsluitend in bosbiotopen.

In Duitse bossen en weiden ravotten meer en meer herten en damherten. Het majestueuze edelhert is daarentegen slechts inheems in een paar regio's van Duitsland.

Het hert is niet het jochie van het mannetje! Zelfs het vrouwtje niet. Niet alleen ervaren jagers balanceren hun handen boven hun hoofd in deze wijdverspreide misvatting. Hoewel herten de kleinere verwanten van het hert zijn, zijn ze nog steeds een onafhankelijke soort. Herten zijn veel kleiner dan damherten of edelherten. Het geld draagt ā€‹ā€‹een vrij bescheiden gewei met meestal drie uiteinden.

Fawn in het veld

In graangebieden herten vinden niet alleen voedsel, maar vanwege hun kleine omvang ook voldoende dekking.

Bij volwassen damherten daarentegen heeft het imposante gewei, dat dient om de hiƫrarchie te bestrijden, een brede bladvorm. Het wordt zelfs overtroffen door de vorkgeweien van de edelherten, die opgroeien tot het twaalfde levensjaar en tot 20 einden en meer kunnen vertonen. Overigens blijven alle drie soorten hun hoofdtooi opnieuw opbouwen nadat ze het in de wintermaanden hebben laten vallen. Vrouwelijke herten en herten dragen geen gewei en zijn daarom niet zo gemakkelijk van een afstand te onderscheiden. In geval van twijfel helpt een blik op de achterhand dieren te ontvluchten - waarvan de tekening een goed identificerend kenmerk is van de drie veel voorkomende soorten in Centraal-Europa. Het bereik van herten, damherten en edelherten is enorm. Vooral herten zijn altijd gevonden in bijna heel Europa en delen van Klein-Aziƫ. Daarbij passen ze zich aan de meest uiteenlopende habitats aan: van open landbouwgebieden in de Noord-Duitse laaglanden tot lage bergbossen en hoge alpenweiden.

Twee miljoen herten leven in Duitsland

Dienovereenkomstig, de geschatte voorraad in Duitsland met ongeveer twee miljoen dieren. In gebieden waar de grotere soorten herten leven, zijn herten minder gebruikelijk. Damhert is ook aanpasbaar: hoewel het de voorkeur geeft aan lichte bossen met afgewisselde weiden en velden, durft het ook terrein te openen en zo nieuwe gebieden binnen te dringen. Oorspronkelijk was het damhert wijdverspreid in heel Midden-Europa, maar werd meer dan 10.000 jaar geleden verplaatst naar de laatste ijstijd in meer zuidelijke regio's. De terugkeer over de Alpen maakte later de oude Romeinen mogelijk, die verschillende diersoorten in hun nieuwe provincies introduceerden. Grote kuddes bestonden in de middeleeuwen, maar aanvankelijk alleen in Groot-BrittanniĆ«, van waaruit de gespleten hoefdieren in Duitsland werden geĆÆntroduceerd door jachtenthousiaste edelen. Tegenwoordig leven er nog steeds veel damherten in particuliere omhuizingen, maar zelfs in het wild moeten een goede 100.000 dieren ronddwalen. De aandachtsgebieden liggen voornamelijk in het noorden en oosten van de republiek.

Van edelherten, damherten en herten: edelherten

De groottevergelijking toont de verschillen tussen de gewone hertensoort: edelherten bereiken een gemiddelde schouderhoogte van ongeveer 130 cm en torenen boven hun hoofd en zelfs meer met hun gewei een man van gemiddelde lengte (180 cm). Damherten zijn veel kleiner met ongeveer 90 cm schouderhoogte, in de slanke hertenbok is het gemiddeld 70-80 cm.

Edelherten geven de voorkeur aan open terrein

Van edelherten, damherten en herten: damherten

Het brullen van de edelherten maakt deel uit van het opfokseizoen in het bronseizoen.

De herten, aan de andere kant, hadden geen naturalisatiehulp nodig - het is van nature wijdverbreid in Europa en komt voor in alle Duitse federale staten behalve Berlijn en Bremen. Geschatte hoeveelheid: 180.000 Het grootste wilde landzoogdier in Duitsland heeft het nog steeds moeilijk, omdat het in geĆÆsoleerde, vaak ver uit elkaar gelegen gebieden leeft, zodat er steeds minder genetische uitwisseling kan plaatsvinden.
De edelherten slaagt er nauwelijks in om te wandelen, omdat het ondanks zijn indrukwekkende vorm erg verlegen is en verkeersroutes en dichtbevolkte gebieden vermijdt. Bovendien is het leefgebied in negen deelstaten beperkt tot officiƫle edelhertenwijken. Buiten deze districten is er een strikte lanceringseis om schade aan bossen en velden te voorkomen. In tegenstelling tot zijn voorkeuren bevindt het edelhert zich daarom niet langer in het open veld van het landschap en het weidelandschap, maar trekt zich terug in het bos.

Van edelherten, damherten en herten: edelherten

Hertenkoeien kunnen hun oren in alle richtingen draaien en zo mogelijke gevaren goed opsporen.

Positieve uitzonderingen zijn onder meer het natuurpark Schƶnbuch in Baden-WĆ¼rttemberg, Gut Klepshagen (Duitse natuurbeschermingsstichting) in Mecklenburg-Vorpommern en de Dƶberitzer Heide (Heinz Sielmann-stichting) in Brandenburg. In deze gebieden kan het kuddedier ongestoord rondwandelen en is het zelfs bij daglicht te zien op open plekken.
Sommige eigenaren van jachtgebieden in grote bossen hebben bovendien wilde velden en wilde weiden gecreƫerd waarop de edelherten ongehinderd kunnen eten.Positief bijverschijnsel: waar de dieren genoeg voedselalternatieven vinden, veroorzaken ze minder schade aan bomen of omliggende landbouwgronden. Laten we hopen dat de edelherten in de toekomst meer bewegingsvrijheid en leefruimte zullen krijgen. Misschien is zijn spoorstekende kreet dan weer te horen in gebieden waar hij al lang stil was.

Verzorging: Edelherten,Damherten en Reeƫn..

Ā© 2019 Garden-Landscape.com. Alle Rechten Voorbehouden. Bij Het KopiĆ«ren Van Materialen - De Reverse Link Is Vereist | Sitemap