Roodstaart - bouw een profiel en een nestkast


In Dit Artikel:

De Redstart houdt van half open landschappen en schaarse bossen. Met de oprichting van open bos structuren, het creëren van een parkachtig landschap gebieden en boomgaarden mensen hebben gecreëerd door de eeuwen heen gunstige habitats voor roodstaarten. Tot het midden van de vorige eeuw was hij zo overvloedig dat hem een ​​handboek over vogels als een gemeenschappelijke broedvogel in Duitsland genoemd. Het landschap van vandaag biedt de mooie vogel echter steeds minder ruimte. Daarom is hij bij ons zeldzaam geworden.
portret

  • wetenschappelijke naam: Phoenicurus phoenicurus
  • behoort tot het geslacht van rode staarten (Phoenicurus) binnen de familie van vliegenvangers
  • zeldzame zangvogelsoorten (trekvogel)
  • Afmeting: maximaal 14 cm
  • Spanwijdte: tot 22 cm
  • Verenkleed: verschillende gebieden in roestrood, bruin en grijs
  • Leeftijd: 3 tot 5 jaar
  • Gewicht: 12-20 gram
Uiterlijk en onderscheidende kenmerken van de roodstaart
In het verleden werd de redstart als een zomervariant van de roodborst beschouwd. Hoewel de twee vogels aan elkaar gerelateerd zijn (beide behoren tot de rode staarten), maar verder heel anders uitzien. Het mannetje van de roodstaart heeft een zeer hoog contrast. Het hoofd en de keel zijn zwart, behalve een puur witte streep over de ogen, die zich ver van het voorhoofd uitstrekt. Het borstgebied is geeloranje tot roodachtig gekleurd, nek en rug grijsbruin. Een ander opvallend kenmerk is de rode steenstaart, die de vogel zijn naam heeft gegeven. Vrouwtjes zijn veel meer onopvallend. Het hoofd en de rug zijn bruin, de buik en borst licht beige, soms met een vleugje sinaasappel op de borst. Net als de man heeft het een steenrode staart.
voedselbronnen
Roodstaartstaarten voeden zich hoofdzakelijk met ongewervelde dieren en insecten. Ze verblijven alleen tijdens de zomer (april tot augustus) en vliegen naar de verre winterkwartieren voordat de herfst begint.
  • insecten
  • spinnen
  • vlinders
  • Rupsen (vooral voor het broed)
  • miljoenpoten
  • pissebedden
  • ringwormen
  • slakken
  • ook fruit in de herfst
voedselvoorziening
Voor de Roodstaart is de hoeveelheid prooien in het gebied niet de doorslaggevende factor, maar een goede bereikbaarheid. De vogel leeft voornamelijk op insecten die hij op de grond of uit de kruidenlaag opneemt. Soms betrapt hij haar ook in de lucht. Bovendien mag de begroeiing niet te dicht en bossig zijn, maar ook niet te dun. In het najaar beweegt de roodstaart vroeg naar de winterkwartieren in Centraal-Afrika (Sahel-zone). roodstaarten dus niet alleen tot de trekvogels, maar ook de grote afstand migranten de Sahara oversteken naar de winter in de Savannegordel van Afrika.
broedseizoen
Vanaf begin mei legt het vrouwtje ongeveer zes eieren en incubeert ze twee weken totdat de kuikens uitkomen. Na nog eens twee weken vliegen de jongens uit. Daar worden ze ongeveer een week door de ouders gevoerd, daarna staan ​​ze er alleen voor. In warme gebieden broeden rode staarten twee keer per jaar, op koude locaties is de tijd zelden genoeg.
Nestlocatie en nestgebouw
De roodstaart broedt - evenals tieten - in grotten. Het belangrijkste selectiecriterium voor een geschikte broedplaats is een relatief grote opening en de locatie op twee tot vijf meter hoogte. Daar bouwt het vrouwtje vervolgens een los nest van gedroogd gras, mos, wortels en vezels zoals veren of haar. Voorkeur nesting sites:
  • boomholtes
  • Rots- of muurgaten
  • wall kroonlijsten
  • soms ook oude zwaluwnesten
  • nestkasten
De juiste nestkast voor de roodstaart
Om de zeldzame vogel aan te bieden, is slechts één nestkast niet genoeg om de stapel weer te vergroten. Alleen als hij goede omstandigheden vindt in zijn broederijen, rustplaatsen en overwinteringsruimten, heeft hij op de lange termijn goede kansen. Maar iedereen kan zijn kleine bijdrage leveren. Een goed begin is een geschikte nestkast voor de roodstaart. Bijna alle incubatorboxen in de grot worden geaccepteerd met een relatief groot ingangsgat.
Bouw nesten doos
Het is niet moeilijk om zelf een nestkast te bouwen. Het is belangrijk om de juiste nestkast te bieden. Geschikt: vrijwel alle varianten van een holte nesters box, elkaar soms ook rekening semi-cave boxen (de voorwand half gesloten). Hoewel de vogels hebben een zeer lichte bouw, maar nest alleen in die grotten of nestkasten, die een relatief grote entree gat te hebben.
  • Ophanghoogte van de nesthulp: 1,5 - 3,5 meter
  • Stuurgat: 47 mm diameter
  • Afmetingen nestkast in (B x D x H): 140 x 140 x 250 mm
  • Introductiedatum: begin mei
bouwinstructies
De meeste bang dat je kijkt naar de bouwmarkt een paar platen gemaakt van lichtgewicht hout (spar of den).Er mag alleen onbehandeld, droog hout worden gebruikt dat na montage is geverfd met een milieuvriendelijk glazuur om het waterafstotend te maken. De plaatdikte moet ongeveer 2 cm zijn. Als u niet zo vakbekwaam bent of geen zaag bij de hand hebt, kunt u de planken in de ijzerhandel op maat laten zagen. Thuis worden dan alleen de afzonderlijke onderdelen geassembleerd. Tip: gebruik alleen tinten die voldoen aan de veiligheidseisen van kinderspeelgoed. Chemicaliën kunnen de vogels schaden.
Noodzakelijke tool:
  • Zaag voor de planken
  • hamer
  • boor
De houten planken kunnen binnen met een staalborstel worden opgeruwd, zodat de jonge vogels goed kunnen klimmen.
Componenten (afmetingen: W x H):
  • Achtermuur: 18 x 27 cm
  • Voorwand: 18 x 24 cm
  • Gemalen: 18 x 18 cm
  • Dak: 24 x 26 cm
  • Bar: 5 x 50 cm
  • 2 zijwanden (schuin naar beneden aan de bovenkant): breedte 22 cm, hoogte achterzijde 27 cm, hoogte voorzijde 24 cm
  • nagels
  • Sluiting voor de voorkant (geweer, kistslot of haakse schuine spijker)
Eerst worden drie gaten in de grond geboord met een houtboor van 5 mm om vocht af te voeren. Eerst wordt de achterwand op de vloer genageld, vervolgens de twee zijwanden, ten slotte het dak (bergafwaarts naar voren). In de voorwand moet eerst een gat van ongeveer 47 millimeter in diameter worden geplaatst. De voormuur is niet genageld, omdat deze later gemakkelijk kan worden geopend om de nestkast schoon te maken. Het is zo geïnstalleerd dat de voorkant later kan worden geopend. Hiervoor is de voorwand tussen twee spijkers aan de zijwanden aan de bovenkant bevestigd. Dus, laat de nagels als het draaien scharnieren, moet zijwanden worden geboord op dit punt voor (ongeveer de diameter van de nagel).
Om de onderkant te fixeren, kan een draaibare haak (bijvoorbeeld een zogenaamde Reiber) worden gebruikt. Vervolgens wordt de stang verticaal op de achterwand geschroefd, zodat boven en onder ongeveer dezelfde stukken overleven. De nestkast wordt opgehangen aan een zijkant van een boom, de muur van het huis of iets dergelijks, waarbij hij op een hoogte van minstens 1,5 meter van de zon en het weer af staat. Tip: Het lijmen of plakken van de houten delen is ongunstig, omdat de nestkast ook bestand moet zijn tegen extreme weersomstandigheden.
Wetenswaardigheden over redstart
  • Roodstaart is nichefokker.
  • Men onderscheidt tussen roodstaart en zwart roodstaart. Roodstaart is veel zeldzamer.
  • Broodstock is de afgelopen decennia sterk afgenomen.
  • De Roodstaart is opgenomen in de lijst van bedreigde vogelsoorten.
  • De kweekbak voor de roodstaart moet een hellend, voorwaarts en zeer overhangend dak hebben.
  • De basis van de doos moet ongeveer 11 x 14 cm zijn.
  • Het dak heeft dan een oppervlakte van 27 x 35 cm, dus het is veel groter. Dit dient de black-out.
  • De nestkast wordt zo mogelijk op een verheven hoogte geplaatst. Er mag de hele dag geen zon in het naderingsgat zijn.
  • Het gat is uitgelijnd ten noorden. Het toegangsgat is niet rond maar ovaal of hoekig en breed.
  • Is nuttig gebleken met een afmeting van ongeveer 32 mm breed en 48 mm hoog.
  • Het probleem van de roodstaart is dat het heel laat terugkomt van de winterkwartieren, die in de Sahara liggen.
  • De meeste broedsites zijn al bezet. Speciale nestkasten voor de Redstart moeten daarom vanaf 25 april worden opgehangen.
  • De zwarte roodstaart neemt soms een halve grot als nesthulp.
  • Beide nestkasten, zowel roodstaart- als blackstarts, worden door katten zeer bedreigd.
  • Als een beschermende maatregel, wordt de bevestiging van kat verdediging gordels aanbevolen.
  • Voor tuinrode staarten is een zeer speciale, roofdierbestendige speciale nestkast ontwikkeld.
  • Geïnteresseerde partijen kunnen het onder doen wildvogelzuechter.de/Vogelschutz/hauptteil_vogelschutz.html kijken en opnieuw opbouwen.

Verzorging: .

© 2018 Garden-Landscape.com. Alle Rechten Voorbehouden. Bij Het Kopiëren Van Materialen - De Reverse Link Is Vereist | Sitemap