Tea tree oil: natuurlijke remedie uit Australië


In Dit Artikel:

De tea tree olie is een heldere tot licht gelige vloeistof met een frisse en pittige geur, die wordt verkregen door stoomdestillatie van de bladeren en takjes van de Australische theeboom (Melaleuca alternifolia). De Australische Tea Tree is een groenblijvende kleine boom uit de mirte familie (Myrtaceae).

In Australië worden de bladeren van de theeboom al lang door de Aborigines gebruikt voor medische doeleinden, bijvoorbeeld als een desinfecterende wondverband of als infusie van warm water voor inhalatie van luchtwegaandoeningen. Vóór de ontdekking van penicilline werd theeboomolie ook gebruikt als een antisepticum voor minder ernstige mondprocedures en was een integraal onderdeel van eerstehulpkits in de tropen.

Bladeren van theeboom

De theeboomolie wordt gedistilleerd uit de bladeren van de theeboom

Door destillatie werd de olie-achtige substantie eerst in 1925 in zuivere vorm teruggewonnen. Het is een mengsel van ongeveer 100 verschillende complexe alcoholen en essentiële oliën. Het belangrijkste actieve bestanddeel van tea tree olie is ongeveer 40 procent van de hoeveelheid terpineen-4-ol, een alcoholische verbinding die ook voorkomt in lagere concentraties in eucalyptus en lavendelolie. Voor de officiële verklaring als theeboomolie moet de belangrijkste werkzame stof met ten minste 30% worden ingesloten. Tea tree olie heeft een drie tot vier keer sterker antimicrobieel effect dan eucalyptusolie. Het moet echter altijd in voldoende hoge concentraties worden gebruikt, omdat sommige bacteriën anders antibioticaresistentie sneller zullen ontwikkelen.

Theeboomolie in de natuurlijke geneeskunde

Tea tree olie wordt voornamelijk gebruikt voor de externe behandeling van huidziekten zoals acne, atopische dermatitis en psoriasis. De olie heeft een sterk ontstekingsremmend en fungicide effect en wordt daarom ook preventief gebruikt tegen wondinfecties en voetschimmel. Het werkt ook tegen mijten, vlooien en hoofdluizen. Bij insectenbeten kan het ernstige allergische reacties verminderen wanneer het snel wordt toegepast. Tea tree olie wordt ook gebruikt in crèmes, shampoos, zeep en andere cosmetische producten, evenals een antibacterieel additief voor mondwater en tandpasta. Voor orale toepassingen moet de pure tea tree olie echter sterk worden verdund. Zelfs als ze uitwendig in hogere concentraties worden gebruikt, reageren veel mensen met huidirritatie, daarom is de tea tree olie geclassificeerd als gevaarlijk voor de gezondheid. Let op de houdbaarheidsdatum van de vloeistof en houd de theeboomolie beschermd tegen licht.

Verzorging: Homemade Natural Shampoo.

© 2019 Garden-Landscape.com. Alle Rechten Voorbehouden. Bij Het Kopiëren Van Materialen - De Reverse Link Is Vereist | Sitemap